Kategorier
Træning Øvelser

3 øvelser til M.Pectoralis

M. Pectoralis er den muskel der sidder på bringen, mellem forbenene, og et stykke hen af maven. Pectoralis har ofte en finger med i spillet, når hesten udviser uønsket adfærd når fx. gjorden spændes. Læs her om pectoralis, ting du skal være opmærksom på, og få 3 gode tips til hvad du selv kan gøre!

M. Pectoralis er en lidt mere kompleks muskel, idét muskelfibrene går i flere forskellige retninger. Faktisk er pectoralis i virkeligheden en samling af flere muskler, som dog oftest omtales som én samlet enhed. 

Den primære funktion er at føre forbenet bagud og indad – derudover har pectoralis den vigtige funktion, at binde hestens forben fast til brystkassen, og derved resten af kroppen, da hesten intet kraveben har.  

Tegn på spændinger i pectoralis kan blandt andet være:

  • Sur på sadel og/eller gjord
  • Smalt gående fortil
  • Svært ved sidebevægelser
  • Svært ved at springe rigtigt an, evt. krydsgalop
  • Mangler fremdrift og/eller bliver hurtigt træt

Og hvad kan du så selv gøre, for at forebygge, vedligeholde og afhjælpe lettere problemer?

Nr. 1 – Udstræk!

Udstræk laves kun efter ridning/træning, så musklen er opvarmet. Følg instruktionerne i videoen herunder. Er din hest god til udstræk, kan strækket med fordel holdes op mod 30 sekunder.

Nr. 2 – Sidebevægelser!

Da pectoralis er en indadførende muskel, trænes og styrkes den ved at gøre netop dét – føre forbenet indad. Når hesten strækker forbenet frem og udad, strækkes musklen, og når hesten krydser forbenet skråt foran det andet, styrkes musklen.

Nr. 3 – Hav fokus på gjorden!

Sørg for at have en gjord, der tilgodeser pectoralis. Jo større område gjorden ligger på, jo større trykfordeling. Brug en gjord der er så lang som muligt, uden at spænderne eller kanten kommer i karambolage med albuen.  Vælg derudover også en gjord der er så bred, som hestens gjordleje tillader. I dag findes der endda gjorde med ekstra polstring, paneler og aflastning, til netop dette formål.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *